14 juni 2024
Op 14 juni bezochten de bestuurders en ambtenaren het nieuwe zuivelgebouw op Hoeve Bouwlust te Maasland. Een gebouw met grote ramen zodat bezoekers het zuivelproces van dichtbij kunnen volgen. Binnenkort wordt hier ook een nieuwe melkverwerkingslijn geïnstalleerd met meer capaciteit. Het ambacht van zuivel maken blijft behouden maar er het werken wordt efficiënter en minder arbeidsintensief. Zo kan er beter worden ingespeeld op de vraag van de klanten. Bijvoorbeeld meer frisse kwark en karnemelk bij warm weer en meer chocolademelk als het koud is.
In 2016 richtten vijf kringloopboeren in Midden-Delfland een eigen coöperatie op onder de naam Delflandshof. Met deze samenwerking werden dromen en idealen omgezet naar daden. De kringloopboeren zetten een volgende stap in een duurzame melkveehouderij in een aantrekkelijke en gezonde omgeving. Er hoeft niet steeds méér melk geproduceerd te worden om te kunnen blijven bestaan en er wordt bijgedragen aan versterking van het landschap in Midden-Delfland. De melk van de koeien wordt verwerkt tot zuivel: échte delflandse boerenZuivel en wordt verkocht in de regio. Liefhebbers van zuivel dragen hiermee letterlijk bij aan het behoud van onze omgeving waarin het goed leven en recreëren is.
Nu, acht jaar later, wordt er een volgende stap gezet. Dat is goed nieuws: het betekent immers dat steeds meer bedrijven, (overheids)organisaties, inwoners en bezoekers in de regio Den Haag – Rotterdam de dromen, idealen en overtuigingen van de kringloopboeren omarmen.
Deze manier van boeren wordt onder andere ondersteund door de provincie Zuid-Holland en alle gemeentes in de regio Den Haag – Rotterdam. Boer Gertjan licht toe: “Samenwerken met lokale ondernemers, gemeentelijke, regionale en provinciale overheid vinden we belangrijk. Zo nemen we bijvoorbeeld deel aan de Landschapstafel Midden-Delfland. Gezamenlijk zetten we ons in voor behoud en ontwikkeling van het Bijzonder Provinciaal Landschap en geven we het landschap meer betekenis en waarde voor de inwoners in onze regio.” De landschapstafel zal de komende tijd extra energie zetten om samen met de boeren invulling te geven aan de korte ketens. Op naar weer een volgende stap!
15 november 2024
Op vrijdag 15 november vond de tiende editie van de Rotterdamse werkplaats voor het stadmaken plaats: het Stadmakerscongres 2024. Op het congres werd het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland goed voor het voetlicht gebracht.
7 november 2024
Het rapport Entreegebieden BPL Midden-Delfland is afgerond. In dit rapport is de recreatieopgave voor het bijzonder provinciaal landschap in beeld gebracht. Het rapport bevat een analyse van de recreatieopgave en biedt een ontwikkelingsperspectief voor vier entreegebieden.
4 november 2024
Als opening van het academisch jaar is begin september een groep van 60 studenten onder leiding van landschapsarchitect-professor Adriaan Geuze en begeleid door een team van docenten aan het schetsen geslagen. De opdracht was ‘radicale verbindingen’ te ontwerpen waarmee het landschap van Midden-Delfland echt goed en aantrekkelijk bereikbaar wordt voor de ruim tweemiljoen stedelingen die eromheen wonen.
7 oktober 2024
Op 7 oktober 2024 heeft de landschapstafel een brief gestuurd aan het bestuurlijke overleg MIRT Oude Lijn. Binnen dit overleg werken het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Zuid-Holland, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, ProRail en de gemeenten Leiden, Den Haag, Schiedam en Dordrecht aan onder meer de spoorverdubbeling tussen Schiedam en Delft. Met de brief vraagt de landschapstafel BPL aandacht voor een goede inpassing van de spoorverdubbeling. Ook is een brief met gelijke strekking verstuurd aan de Bestuurscommissie Vervoersautoriteit van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag.
25 september 2024
Op 25 september begeleidde polderarchitect Ben Kuipers een excursie van de Community of Practice van vereniging Deltametropool door Midden-Delfland.