Bijzonder Provinciaal Landschap - Midden Delfland

14 juni 2024

Bezoek aan nieuw zuivellokaal van gebiedscoöperatie Delflandshof

Op 14 juni bezochten de bestuurders en ambtenaren het nieuwe zuivelgebouw op Hoeve Bouwlust te Maasland. Een gebouw met grote ramen zodat bezoekers het zuivelproces van dichtbij kunnen volgen. Binnenkort wordt hier ook een nieuwe melkverwerkingslijn geïnstalleerd met meer capaciteit. Het ambacht van zuivel maken blijft behouden maar er het werken wordt efficiënter en minder arbeidsintensief. Zo kan er beter worden ingespeeld op de vraag van de klanten. Bijvoorbeeld meer frisse kwark en karnemelk bij warm weer en meer chocolademelk als het koud is.

In 2016 richtten vijf kringloopboeren in Midden-Delfland een eigen coöperatie op onder de naam Delflandshof. Met deze samenwerking werden dromen en idealen omgezet naar daden. De kringloopboeren zetten een volgende stap in een duurzame melkveehouderij in een aantrekkelijke en gezonde omgeving. Er hoeft niet steeds méér melk geproduceerd te worden om te kunnen blijven bestaan en er wordt bijgedragen aan versterking van het landschap in Midden-Delfland. De melk van de koeien wordt verwerkt tot zuivel: échte delflandse boerenZuivel en wordt verkocht in de regio. Liefhebbers van zuivel dragen hiermee letterlijk bij aan het behoud van onze omgeving waarin het goed leven en recreëren is.

Uit het jasje gegroeid

Nu, acht jaar later, wordt er een volgende stap gezet. Dat is goed nieuws: het betekent immers dat steeds meer bedrijven, (overheids)organisaties, inwoners en bezoekers in de regio Den Haag – Rotterdam de dromen, idealen en overtuigingen van de kringloopboeren omarmen.

Samenwerking boeren en overheden

Deze manier van boeren wordt onder andere ondersteund door de provincie Zuid-Holland en alle gemeentes in de regio Den Haag – Rotterdam. Boer Gertjan licht toe: “Samenwerken met lokale ondernemers, gemeentelijke, regionale en provinciale overheid vinden we belangrijk. Zo nemen we bijvoorbeeld deel aan de Landschapstafel Midden-Delfland. Gezamenlijk zetten we ons in voor behoud en ontwikkeling van het Bijzonder Provinciaal Landschap en geven we het landschap meer betekenis en waarde voor de inwoners in onze regio.” De landschapstafel zal de komende tijd extra energie zetten om samen met de boeren invulling te geven aan de korte ketens. Op naar weer een volgende stap!

Groepsfoto van bestuurders landschapstafel Bijzonder provinciaal landschap in het nieuwe zuivelgebouw op Hoeve Bouwlust