Bijzonder Provinciaal Landschap - Midden Delfland

22 april 2024

Vastlegging BPL in provinciale verordening

Het Bijzonder provinciaal landschap wordt in de provinciale omgevingsverordening opgenomen met een herkenbare bescherming die samenvalt met de begrenzing van het Bijzonder provinciaal landschap.

De landschapstafel Bijzonder provinciaal landschap heeft de provincie verzocht om het landschap van Midden-Delfland herkenbaar en eenduidig op te nemen in de provinciale omgevingsverordening. De provincie heeft invulling gegeven aan deze wens. In de ontwerp herziening 2024 is het Bijzonder provinciaal landschap herkenbaar en eenduidig opgenomen. Deze ontwerp herziening is vastgesteld door Gedeputeerde Staten en ligt ter inzage van 23 april tot en met 3 juni 2024.

Geen eindtijd verbonden aan de status van Bijzonder provinciaal landschap

Het opnemen van het Bijzonder provinciaal landschap is de provinciale omgevingsverordening is een mooie stap gezet: het unieke landschap van Midden-Delfland is daarmee meerjarig verankerd in het provinciale beleid. Belangrijke winst is dat er nu geen eindtermijn meer verbonden is aan de status van Bijzonder Provinciaal landschap. Bij de aanwijzing in 2017 was deze status toegewezen voor een periode van acht jaar.

Bijzonder provinciaal landschap herkenbaar opgenomen

Met de vastlegging van het Bijzonder provinciaal landschap in de provinciale omgevingsverordening hebben de unieke landschapskwaliteiten herkenbaar een plek gekregen in het provinciale beleid. De vier kernkwaliteit zijn expliciet benoemd:

  1. Open polderlandschap in de metropool
  2. Landschap met een historisch verhaal
  3. Buitenruimte voor twee miljoen mensen
  4. Verweving van veenweidelandbouw en veenweidenatuur

In de verordening zijn geen aparte inhoudelijke regels opgenomen ten aanzien van het Bijzonder provinciale landschap. De bestaande regels met betrekking tot ruimtelijke kwaliteit en bescherming zijn van toepassing. Daarmee is verreweg het grootste deel van het landschap goed beschermd.

Projectgegevens

PROJECTLEIDING: provincie Zuid-Holland
UITVOERING: 2024

Bijlage

Ontwerp Omgevingsverordening-deel BPL

Vastlegging Bijzonder provinciaal landschap in provinciale verordening.

Meer nieuws