Bijzonder Provinciaal Landschap - Midden Delfland

4 oktober 2024

Gebiedsgerichte Opgave BPL Midden-Delfland

De landschapstafel BPL heeft de Gebiedsgerichte Opgave uitgewerkt voor het deelgebied gelegen tussen de A4 en A13 binnen het BPL Midden-Delfland. Deze biedt uitgangspunten voor de opgaven van spoorverdubbeling, verstedelijking en het landelijk gebied.

Gebiedsgerichte Opgave BPL Midden-Delfland

Directe aanleiding voor de uitwerking van de gebiedsgerichte opgave is het voornemen van spoorverdubbeling wat een grote impact heeft op dit deelgebied van het BPL. De opgaven in het gebied zijn echter breder en raken ook aan de verstedelijkingsopgave (NOVEX) en de opgave voor het landelijk gebied (ZH-PLG). De uitwerking van de Gebiedsgerichte Opgave bevat dan ook uitgangspunten voor opgave van spoorverdubbeling, verstedelijking en het landelijk gebied.

Druk op het BPL landschap

Het Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL) van Midden-Delfland is de groene tuin van de zuidelijke randstad. Het is een schitterend open polderlandschap met landbouw, natuur en recreatie. Dit open landschap blijft niet als vanzelf bestaan: er bestaat een permanent spanningsveld tussen enerzijds de zorg voor het open groene polderlandschap met grote opgaven ten aanzien van de landbouw, natuur, waterkwaliteit en klimaat en anderzijds de verstedelijkingsdruk en toenemende mobiliteit. In het BPL is dit spanningsveld in het gebied gelegen tussen de A4 en de A13 heel concreet zichtbaar. De spoorverdubbeling moet ingepast worden, de verstedelijkingsdruk neemt alsmaar toe, de recreatiegebieden vragen om een kwaliteitsimpuls en de doelen voor biodiversiteit en waterkwaliteit moeten worden behaald.

Handelingsperspectief

Met de uitwerking van de Gebiedsgerichte Opgave tussen de A4 en A13 biedt de landschapstafel een handelingsperspectief voor de omgang met de uitdagende opgaven ten aanzien van de spoorverdubbeling, de verstedelijking en de opgaven voor het landelijk gebied. Kerngedachte hierbij is dat investeringen in stedelijke verdichting en mobiliteit hand in hand moeten gaan met investeringen in het landschap. Ofwel: het bijzonder provinciale landschap mag niet het sluitstuk zijn van planvorming maar een gelijkwaardige speler. Het uitgangspunt, is dat elke ontwikkeling per saldo kwaliteit moet toevoegen aan het unieke polderlandschap. Voor ontwikkelingen die op gespannen voet staan met de landschapskwaliteiten geldt daarom ook: inpassing en compensatie.

Ontwikkelkaart en uitvoeringsagenda

Om concreet invulling te geven aan het handelingsperspectief is er een integrale ontwikkelkaart voor het gebied opgesteld wat is gekoppeld aan een concrete uitvoeringsagenda. Hierbij zijn de volgende thema’s inclusief kaartbeelden uitgewerkt:

  • Verbindingen
  • Recreatie
  • Water
  • Ecologie
  • Gebiedsontwikkeling & landschapskwaliteit
  • Landbouw
  • Projectgegevens

Projectleiding: Gemeente Delft
Uitvoering: 2024

Beeld van het Bijzonder Provinciaal Landschap met de gebiedsgerichte opgave voor het gebied tussen de A4 en A13